O mně

Konečně si plním svůj letitý sen... Po více jak 10 letech korporátního života jsem se odhodlal začít s vlastním podnikáním, u kterého se mi postupně podařilo propojit většinu mých dlouhodobých zájmů.

Díky práci v korporátu jsem nabral obrovské množství cenných zkušeností. Kvůli mé perfekcionistické povaze a snaze vynaložit veškeré mé síly a čas na to, abych mohl být na odvedenou práci pyšný, mě to však málem stálo mé zdraví... Přitom mi práce nepřinášela pocit smysluplnosti.

Potřeboval jsem nutně změnu, a tou bylo založení vlastního podnikání. Konečně jsem viděl výsledky mé práce a hlavně jsem začal dělat něco, co mě baví a dává mi smysl. Vytvořil jsem značku Andreas Fachmann, jejíž hlavní myšlenkou bylo od samotného počátku "dávat starým věcem nový život". Vždy mě totiž fascinovaly staré, poctivě vyrobené věci, které bohužel lidé vyhazují jen proto, aby si koupili novější. To však bývají méně kvalitní masově produkované kousky. Začal jsem tedy takové staré exempláře zachraňovat a renovovat. Nejprve se jednalo především o nábytek, který jsem si upravoval pro vlastní potřebu. Až trochu později, když jsem měl pozitivní ohlasy od známých a přátel, vznikla myšlenka, nabídnout takto upravené věci i dalším zájemcům. To vše pod hlavičkou “Andreas Fachmann – design & restore”.

Má láska ke starým výrobkům se ale začala projevovat již mnohem dříve, a to konkrétně velkou slabostí pro stará auta, která jsem postupně sbíral a ve volném čase se věnoval jejich opravám a úpravám do původního stavu. Proto jsem v duchu výše uvedeného vytvořil také značku “Andreas Fachmann – classic cars”, která však zatím nemá příliš komerční zaměření a jedná se více o soukromou zálibu, kterou rád s ostatními sdílím.

Aby do sebe vše krásně zapadlo a dávalo to ještě větší smysl, tak vstoupila do hry ještě jedna oblast - gastronomie. Již od dětství jsem tíhl k hotelnictví, vaření a postupem času i k dalším oblastem jako je například víno. Brigády při škole jsem trávil v hotelu a nebylo velkým překvapením, když jsem šel studovat Vysokou školu hotelovou. Tam jsem od samotného začátku propadl kouzlu vína a enologie a to mě neopustilo doposud.

Jak to ale všechno spojit dohromady...?

V lednu 2020 jsem otevřel v Říčanech u Prahy svůj vysněný podnik, který jsem pojmenoval “bistroteka Atelier”. Bistroteka představuje skvělou kombinaci bistra a vinotéky - k dobrému vínu totiž neodmyslitelně patří i něco dobrého k jídlu. A “Atelier” se jmenuje proto, že je celý prostor zařízen převážně výrobky z dílny “Andreas Fachmann – design & restore”, které si můžete - obdobně jako v běžném pracovním ateliéru - osobně prohlédnout, vyzkoušet při pití dobré kávy nebo vína a následně i zde objednat.

Bistrotekou jsem spojil své dvě velké vášně, ale stále ještě chybí ve hře ta třetí - auta.
Její dotvoření je stále v procesu, ale koncepčně je vše již vymyšlené. Pomyslným sourozencem bistroteky bude “Wine Car” - pojízdná vinárna, vytvořená ze starého auta, kde si můžete dát to stejné dobré víno, jako dostanete v bistrotece. A to do skleničky, protože jednou z mých dalších filosofií je maximální eliminace plastů a ohleduplnost k životnímu prostředí.

Tolik můj zkrácený příběh, o kterém by se dalo naspat ještě mnoho... Ale o tom si můžete raději přijít povídat osobně do bistroteky ke sklence dobrého vína :-)


Ondra


< zpět